Ručna v.s. aparatna limfna drenaža

Pored odličnih anticelulit tehnika, jako bitna stavka u neutralisanju celulita jeste i LIMFNA DRENAŽA jer celulit koji je počeo da se razgradjuje maderama i ultrazvkom izbacuje se napolje preko limfne. Ako je limfna usporena ili limfni kanali postali polupropustljivi, onda ni sama anticelulit masaža nema prevelikog efekta. Zato je jako bitno da dobru anticelulit masažu prati simultano i dobra tehnika limfne drenaže. Mi preferiramo RUSKU ŠKOLU LIMFNE DRENAŽE se pokazala ubedljivo najbolje i kod običnih klasičnih limfnih drenaža, kod medicinskih limfnih drenža, POLID-a i HILD-a.

 

Godinama uzazad se oseća ekspanzija tretmana limfne drenaže po razno-raznim salonima lepote, frizerskim salonima, salonima za masažu, no problem je što se gotovo uvek rade aparativni tretmani (i to samo nogu) koji su neučinkoviti u startu iz dva razloga:

 1. Nijedan aparat ovde ne može zameniti ljudske prste, stisak šake sa identičnom efikasnošću i iskorišćenošću od 100%. Dlanovi koji se uvek mogu i moraju prilagoditi zatečenom problemu.
 2. Drugi i gotovo glavni razlog zbog kog hirurzi preporučuju MANUELNU LIMFNU DRENAŽU a ne aparatnu, je da se kod aparativnog tretmana ne prazne limfni čvorovi (karakteristični pokreti koje je nemoguće izvesti drugačije osim stručnom školovanom rukom), bez čega sam tretman nema smisla s obzirom da se ne oslobodi put za limfu koja bi tu kao trebala proći pod uticajem tretmana.

Aparativna ili nestručno izvedena ručna limfna drenaža je neučinkovita, a u nekim slučajevima (ako postoje kontraindikacije) štetna i opasna. Zbog toga je, kao i kod klasične masaže, važno da oprezno birate svog fizioterapeuta i da se bez ustručavanja raspitate o njegovom KREDIBILITETU.

 • Kontraindikacije za terapiju limfne drenaže
 • Akutna neuropatija i pleksopatija, Akutni plućni edem, Akutna trauma mekog tkiva
 • Akutni tromboflebitis – akutno zapaljenje površinskih vena sa pojavom tromba
 • Nekompezovana kardiovaskularna oboljenja, Epilepsija, Crveni vetar, Stanje groznice
 • Glaukom – oboljenje oka, Insuficijencija jetre ili bubrega, Infekciono oboljenje
 • Dijagnostikovana ili potencijalna duboka venska tromboza, Pejsmejker, Astma
 • Limfanigitis – zapaljenje limfnih puteva, ukoliko je zapaljenje površinsko manifestuje se crvenilom u vidu trake koja prati tok limfnih sudova i zahvaćena površina je bolna na dodir
 • Okluzivni procesi limfnih puteva, Osteosinteza ili izvršena zamena dela limfnog sistema
 • Nedefinisani bol u abdominalnoj regiji, Patološka trudnoća, Tumorska oboljenja

.

———————————————————————————————————————————–