O celulitu

HIDROLIPODISTROFIJA je medicinski termin za celulit.

Celulit nije više nije samo estetski problem, već i savremena bolest kože, po svim medicinskih paramterima jer neretko ume da napravi problem na vaskularnom nivou a onda se mora oprezno neutralisati.

U koži ga možemo naći u najdubljem sloju kože (subkutana regija).

Predstavlja hronično degenerativnu zapaljensku bolest subkutisa u kome se talože masti, limfa/otpadni sastojci organizma. Celulit se formira kao posledica prvenstveno poremećaja metabolizma ali i poremećaja krvne i limfne cirkulacije koja implicira dalje na oštećenja vezivnog tkiva usled abnormalnog zadržavanja tečnosti i masti u tkivima kao i naglomilavanju toksina.

.

On ne prolazi sam od sebe i vremenom postaje sve veći problem ako se na vreme ne počne sanirati. Kasnije mnogo više boli i potrebno je mnogo više masaža. Sanirati celulit bilo gde i kod bilo koga, jako je rizično jer se anticelulit masažama danas bave gotovo svi, bilo da su fizioterapeuti koji se po opisu svog posla i medicinskog obrazovanja bave i masažama, pa sve do taksista, vodoinstalatera, difovaca, automehaničara ali su završili neki vikend kurs, ili neki kurs preko Jutjuba i takodje pokušavaju malo da dopune dzeparac radeći anticelulit masaže. Nemojte lako da padate na slatkorečive reklame, već birajte stručnost.

Opna masnih ćelija, veoma je elastična kod žena koje nemaju celulit, ali kada dodje do velikog nagomilavanja vode a prvenstveno masti, pregradno tkivo postaje sve više kruto i površinski nivo kože vuče na dole što ostavlja utisak na površini kože kao pomorandžina kora. Istovremeno nabubreli granulomi masnih ćelija iskaču izmedju njih i potiskaju kožu na gore, što dodatno pojačava izgled kože u vidu pomorandžine kore.

TIPOVI CELULITA

Anatomsko fiziološka podela celulita

KOMPAKTAN ili TVRDOKORNI CELULIT je tvrd na palpaciju. Ostavlja utisak da je srastao sa mišićima jer ne menja oblik u ležećem položaju. Folikuli celulita toliko su kompresovane medju sobom kao da grade novi “neravan” mišić. Najviše je pozicioniran na donjoj polovini tela, unutrašnjosti kolena, femoralnoj regiji. Obično se može sresti kod žena koje nisu debele, čak nemaju ni preteranog viška kilograma. Imaju solidno dobru muskulaturu i delimično redovno vežbaju. Može se naći kod žena svih starosnih dobi, od 22 godine pa do 55 godina koliko je imala naša najstarija pacijetnkinja.

EDEMIČAN CELULIT predstavlja kašastu konzistenciju. Boli na dublji dodir kao i tvrdokorni celulit. Vezuje se kao posledica loše cirkulacije u nogama kao i zadržavanjem tečnosti u venama ili kapilarnom sistemu. Javlja se osećaj “olovnih nogu” ili “teških nogu“. Praćen je uglavnom grčevima koža je toliko osetljiva na mestima zahvaćenim celulitom da hematami jako lako nastaju. Napada najčešće butine ali u poodmakloj fazi može se naći i u zoni koja se prostire od gležnja prema kolenu ostavljajući vizuelni utisak STUBASTIH NOGU.

MEKI CELULIT je mek i sundjerasti i prati promenu oblika prikom hodanja, sedenja, stajanja. Retko koga boli i obično se stvara na unutrašnjoj loži. Često ga dovoede u vezu sa polu-atrofičnom muskulaturom u regiji oko strija.

DIATIPSKI CELULIT je najrasprostranjeniji oblik celulita kod žena i predstavlja sintezu KOMPAKTNOG i MEKOG celulita sa elementima edemičnih promena. Najteže se neutrališe, ubedljivo. Napada žene najčešće od 30 – 45 godina. Javlja se kod žena koje dugo vremena provode u jednom položaju (sede ispred računara, sede u automobile…ispred televizora…)

Palpaciona podela celulita

  1. Meki celulit u prvim stadijumima je reverzibilan i izlečiv.
  2. Tvrdi celulit u uznapredovalim fazama bolesti, ireverzibilan, fiksiran za podlogu i pritiskom na to mesto nastaje bol. Takodje je izlečiv, pogotovu našim najboljim anticelulit paketima „MEGALUX“ i „5 u 1“ ali neutralisanje ovog tipa celulita traje mnogo duže, nego ako imate meki celulit.

CELULIT KROZ FAZE NASTANKA

  1. U primarnoj fazi se povećava premeabilnost zidova krvnih i limfnih sudova što kasnije indicira izlaženja tečnosti u prostor između masnih ćelija (vaskularni i limfedem).
  2. U masnim ćelijama dolazi do nakupljanja vode (lipedem) i masti što dovodi do povećanja njihove zapremine.
  3. Povećane masne ćelije i tečnost vrše pritisak na zid krvnih i limfnih sudova što vodi poremećaju cirkulacije i limfotoka- kao posledica toga nastaje smanjeno snadbevanje kiseonikom i hranljivim materijama, povećano nagomilavanje toksina i slobodnih radikala uz sniženje ph. Opisane metaboličke promene izazivaju posledične degnerativne promene u vidu hiperplazije i hipetrofije retikularne mreže.
  4. U ovoj fazi dolazi do organizacije kolagenih vlakana oko grupe adipocita u vidu mikronodula, smanuje se broj elastičnih vlakana koža postaje tanja i tako nastaje fenomen POMORANŽINE KORE
  5. Faza skleroze-septe oko masnih ćelija postaju čvršće i kraće. Normalno vezivno tkivo retikularnog dermisa je povezano sa dubokom fascijom u mišićnom sloju pomoću vezivnih septi koje se prostiru kroz masno tkivo. Kada se javi skleroza dolazi do skraćivanja pregrada i povlačenja kože na dole tako nastaju depresije u koži.U ovoj fazi česte su aseptične upale vezivnog i masnog tkiva i te promene mogu biti bolne.

Holistički institut Dunavski

Pogledajte kojim se oblastima još bavi Holistički institut Dunavski.