Najčešće zablude – kavitacija

Kavitacija opravdano polako pada u zaborav. Kada je aktivno počela da se radi u Srbiji pre 10ak godina, bila je tako pompezno predstavljena da je gotovo bila pa „ dar sa neba“. Sve nade i želje lepšeg pola, bile su uprte u nju. No, kavitacija je skoro pa totalno podbacila sa rezulatatima.

Veštački je bilo stvoreno, kroz gomile reklama, opšte mišljenje kod žena da je kavitacija jedino trajno rešenje za celulit. Tada je tretman kavitacije iznosio i do 80e a sada se na popustima može naći i za 400 dinara. Žene su odlazile kao da je gratis, ali su nakon 5-6 tretmana sa žaljenjem konstatovale da kavitacija ne radi posao ni 30 % onog kako se reklamira i da su to bile bačene pare.

.

.

.

.

Sećam se da je u nekim kozmetičarskim salonim ovde po Novom Sadu bilo obavezno da potpišete izjavu da taj salon nećete tužiti ako vam „slučajno“ oštete bubrege kavitacijom jer je penatracija talasa prilično duboka. Sonda koja je loše kalibrisana i kao takva negde u Evropi izbačna iz upotrebe, ali je nažalost došla do Srbije za male pare i … pravi probleme. Takvih sondi je bilo na desetine kao i oštećenih bubrega.

Kavitacija radi posao, ali radi posao sa aparatima koji koštaju od 10.000 evra pa naviše. Ovi Kinezi koji se mogu naći u svakom drugom salonu lepote u Novom Sadu , to je uglavnom „igračka“ na kom piše da radi kavitaciju.

Postoji i jedan jako mali broj aparata koji su poreklom iz Nemačke, dakle nisu kineski, ali se tu nameće pitanje njihovog sertifikata o zdravstvenoj ispravnosti. Naime, njima je istekao sertifikat o zdravstvenoj ispravnosti na zadnjem kontrolnom pregledu i u Nemačkoj ne smeju da se igraju sa njima jer nisu  bezbedni. Onda se ti isti aparati uvoze kod nas preko odredjenih dilera za 2.000-3000 evra, polovni naravno sa sondom koja nije frekventno i penetrativno kalibrisana. To je sistem: “Veruj mi na reč„. Na njoj može da svetli led dioda da je sonda aktivna, ali koliko je dozvoljeno zračenje iz nje da li je mnogo više da bude opasno ili mnogo niže da ne ostvari nikakav efekat sa celulitom.

.

Imao sam priliku pre par godina da vidim aparat za kavitaciju na Vojno Medicinskoj akademiji. To je kao spejs šatl i sa njm upravlja medicinski tehničar kog su iz nemačke firme „Boš“ obučili da radi sa njim.

Ono što ćete retko pročitati na sajtovima koji  nude kavitaciju to su ograničenja ko sme a ko ne sme raditi kavitaciju i zašto . Evo par stvari koje morate znati radi vaše bezbednosti:

  • Ne peporučuje se trudnicama, osobama koje pate od epilepsije, dijabetesa, osobama koje imaju srčane probleme, problem sa holesterolom i povišenim trigliceridima u krvi.
  • Defitnivino nije za osobe koje imaju oboljenja jetre ili bubrega jer ovi organi treba da odrade veliki deo posla. Tokom ovog procesa, masno tkivo se razgrađuje i eliminiše kroz krvotok, jetru, bubrege, limfni sistem.
  • Ukoliko imate problem sa masnoćom u krvi, dodatna masnoća učiniće problem još gorim.