Kiropraktika – par reči

Sfera delovanja kiropraktike je primarno kičma, kičmeni zglobovi, kao i ostali zglobovi tela. Kiropraktičar mora biti potpuno medicinski obrazovan da bi se uključio u lečenje i oporavak osoba koje imaju tegobe sa kičmom ili nekim drugim delom tela iz muskulo-skeletnog sistema.  Kiropraktičar može sa uspehom tretirati stanja kao što su: diskus hernija, degenerativne promene pršljenova i diskusa (spondiloza), pomeranja i izmeštanja pršljenova (listeza) i deformitete kičme (kifoza i skolioza). Neki od simptoma koje ova stanja takođe mogu uzrokovati su: bolovi, trnjenje ili slabost u ramenu, između lopatica, u ruci, duz rebarnog luka, u krstima, u kuku, u preponi, u nozi, kao i glavobolju i vrtoglavicu… i razna druga stanja.

Kiropraktia u teoriji i kiropraktika u praksi

Lečenje kiropraktikom u Srbiji je dosta rizična metoda. Rizična je jer niko ne kontroliše kompetacije i edukacije mnogih samozvanih „kiropraktičara“ koji ordiniraiju od pijaca pa do osrednjih ordinacija. Posebna opastno predstavljaju i „doktori prirodne medicine “ sa doktoratom koji ne priznaje  Lekarska  komora Srbije tako da je po automatizmu takav sertifikat nevažeć. Takvi „doktori“ koji se bavi i kiropraktiom su poseban rizik.  Dakle, kiropraktika kada se završi fakultet za kiropraktiku u Rusiji, Italiji, Engleskoj … diploma koja se nostrifikuje kod nas u Srbiji od strane Ministrastva zdravlja i Ministrastva prosvoete, to je sigurna referenca za bezbednu kiropraktiku. Vikend kursevi sa „doktorskim“ nevažećim diplomama i sertifikatima treba izbegavati jer u kiropraktici se jednom greši . Jedan pogrešan, nestručan kvrc i možete da ostanete invalid ceo život.

Setimo se samo nedavnih naslova u novinama o ljudima koji su nameštali atlas ( prvi cervikalni pršlje ) i završili na ortopediji u Banjici ili više nisu medju živima.

Da bi kiropraktičar bio uspešan, potreno mu je često mišljenje radiologa ili neruologa . Mnogi ljudi misle da je kiropraktika samo „kvrc“ i gotovo. To je tako u filmovima i nekim veoma običnim jednostavnim stvarima kod subloksacija. Nažalost, većina terapija se ne odvija na „kvrc“ već traži dublju studioznu analizu zdravsvenog problema. Nekad ta analiza uključuje i nekoliko specijalista iz različitih oblasti ( neuro-hirurg, ortoped, radiolog ) . Sada razmislite logično da li neko može sa kursom kiropraktike ( zvao se taj kurs akademija kiropraktike, „doktroske“ studije prirodne medicine, welnes akademija … ) da se nosi sa nekim zdravsvenim problemom koji zbunjuje i lekare specijaliste. Naravno da ne.

Za više informacija, pozovite naš broj telefona: 061/145-00-00

Holistički Institut “ DUNAVSKI “ – Novi Sad

www.novisadmasaza.com

http://www.dunavski.com