18 stvari o liposukciji koje će estetski hirurg najčešće „zaboraviti“ da Vam kaže


Pre nego odete na liposukciju dobro se raspistajte o svim detaljima post-operativnog oporavka . Postoje neki estetki hirurzi koji uvek „zaborave“ neke bitne stvari da vam napomenu pre početka intevencije. Neke od tih stvari bi mogle da vas odvrate od liposukcije. Shodno klijentkinjama koje dolaze kod nas na POLID godinama unazad ( post-liposukcijske limfne dreanže), napravili smo čak 18 odgovara na pitanja koja su njima bila jako bitna, a koja su hirurzi „zaobišli“. 

Takodje na početku teksta moramo napomenuti da ne radimo POLID sa svim klijentkinjama. Tamo gde vidimo da su hirurzi „ošnjarili“ stvar , takve pacijente ne radimo. Obično takvi hirurzi  kažu svojim pacijentkianjama da su fizioterapeuti loše uradili POLID i da su zato rezultati zato loši, a da su oni savršeno uradili liposukciju.  Tako da prvo uradimo jedan pregled da vidimo kako stoje stvari pa tek onda dogovaramo dinamiku rada.

 

Liposukcija – oporavak od liposukcije u 18 tačaka.

 

1. Nakon LIPOSUKCIJE, hirurg će vam najverovatnije reći da ce hematomi proći za nedelju dana. Ne, NEĆE PROĆI za nedelju dana. Period, barem iz mog 15-o godisnjeg iskustva je, 2-3 nedelje uz aktivno radjenje POLIDA / post-liposukcijska limfna drenaža /  ( za koji u Vojvodini jedini imamo sertifikat već 15 godina) OTOK ČESTO TRAJE I DO 3 MESECA.

2. Kad ne prodju za nedelju dana, onda ce vam na skidanju konaca, nakon 10 dana reći kako ste i izuzetak i kako se to obično povuče za 7-8 dana.

3. Liposukcija se ne koristi za uklanjanje ukupnog viška telesne težine, već je njena indikacija oblikovanje tela ali usled ML i te kako možete imati nervanine na koži, pogotovu u femoralnoj regiji na šta će Vam hirurg reći kako medicina nije svemoguća ali da će se NERAVNINE vežbanjem “poravnati”. Ako Vam to kaže, verovatno je dobar šaljivdzija što znaci da potražite nekog pravog zbiljnog hirurga ili da radite UL umesto ML.

.

4. Otok obično počne da se povlači nakon nedelju dana, a povlačenje može da potraje i do 3 nedelje.Manji otoci ostaju i do 3 meseca.

5. Posebno važno : Ne radite liposukciju ako zaista ne planirate da nakon nje menjate i stil života (ishranu i mnooogo vežbe). Na tim mestima gde je radjena sukcija sala , na tim mestima se neće nakupljati masti. Masti će se odlagati na drugim mestima ( po rukama, bradi, obrazima) . MASTI se negde MORAJU taložiti ako nastavite da ih unosite a ne sagorite ih. Onda opet idete na liposukciju da skidate masti sa tih drugih delova gde su počeli da se talože. To su obično neka transparentna mesta nažalost. 

6. Komlikacije koje mogu nastati liposukcijom su: stvaranje hematoma, infekcija, utrnulost kože (koja je privremena), mogućnost šoka, iregularnost konture u obliku neravnina i različita pigmentacija kože kao senčena koža na delovima koji su bili pod hematomima. Ozbiljna opasnost od liposukcije predstavlja masna embolija i tromboembolija. Najmanje idealan kandidat je obično osoba preko 35 godina, koja ima preko 20 kilograma iznad idealne težine, sa ožiljcima, strijama, ptozom zadnjice i izraženom opuštenom kožom.

7. Liposukcija ne mora da se radi samo u bolničkim uslovima, već se uspešno izvodi i u ambulantnim uslovima, u zavisnosti koja i kolika regija je podvrgnuta sukciji.

8. Ako se odlučite za liposukciju u godinama iza 37-40 i koža vam već polako gubi elastičnosti, budite spremni da vam se uradi i derimolipektomija ( bonus novac za to ) .

 

9. Trnjenje odredjenih regija može da potraje i više nedelja, pre nego se koža vrati u normalno stanje a na nekim delovima kože možete izgubiti i osećaj za dodir. Pigmentacija kože takodje može ostati neravnomerna pa se mogu pojaviti i fleke.

 

10. Da li je neophodan paket od 10 POLIDA ( post-liposukcijskih  limfnih drenaža)  nakon liposukcije?

Da. Minimum je 10 u teoriji, a u praksi ide i do 25-30 ako želite da izvučemo maksimum efekta . To nijie klasična medicinska limfna drenaža koju radimo npr.trudnicama, onkoloskim pacijentima ili preventivno , to je specijalan oblik LD-a koji se odnosi I na fibrozna tkiva I na limfu. Zbog više kompleksnih situacija koje nastaju ispod vaše kože nakon sukcije masti gde kanila usled ML čupa I usisava iz vašeg tela I delove krvnih sudova, delove limfnih kanala , delove raznih tkiva na koja naidje , što za posledicu ima stvaranja limf edema, formiranja jezeraca limfne, uspostavljanja novih limfnih magistrala, neutralisanje mikrofizbornih tkiva u sukcijskih dzepovima, regulacije pritiska limfe, ovaj oblik medicinske limfne drenaže ( POLID – POST LIPOSUKCIJSKA LIFMFNA DRENAŽA ) po zakonu vam smeju izvoditi isključivo fizioterapueti sa završenim HILD / ONCO edukacijama, kakvu mi imamo jedini u Vojvodini. Ovo nisu kozmetičke limfne drenaže masaže ( ili kako se zovu u narodu samo „lifmne drenaže ) i jako je bitno da vam ih radi strukovni fizioterapeut koji ima završene dodatne edukacije iz post-operativne rehabilitacije. Nikako maseri, nikako saloni lepote, kursevi i slično. 

11. Ako na dodir osetite curenje iz neke rane, a tečnost koja curi samo po boji podseća na krv, prilično je gusta i ne smrdi kao gnoj, bez brige, to je samo akva gel ako su vam uz LP radili i popunjavanje strija ili jednostavno liposukcijski likvid koji će možda cureti do 36h nakon intervencije (salinska tečnost uz lidokain i adrenalin).

12. Na Vaše pitanje: ”Da li je bolno“ . Skoro svaki hirurg je rekao: ”Ma ne, radi se u totalnoj anesteziji”. Medjutim, istina je malo drugačija. Da, jeste bolno i to prilično. Neke naše pacijentkinje i do MESEC dana nisu mogle da sede ili hodaju normalno.

13. Sklanjajte se od Sunca (ako ovo radite s proleća ili leti) barem mesec do mesec i po dana. Isto važi i za saunu i solarijum .

14. 10 dana nakon liposkucije, osećaćete se MALAKSALO, HRONIČNO UMORNO I ISCRPLJENO, BUBNJENJE U UŠIMA je takodje česta posledic , ali to je uglavnom sve zbog većeg gubitka krvi i raznih telesnih tečnosti za vreme intervencije. Nivo hemoglobin takodje ćesto zna da opadne.

15. lipoaspiracija ima kontraindikacije u nekim slučajevima – kod gojaznih osoba, strastvenih pušača, žene koje su na piluli, postoji i veliki rizik od flebita (zapaljenja vena) i plućne embolije.

16. Da li nakon liposukcije morate nositi danonoćno pantalone? Naravno da ne.

17. Ako radite uz liposukciju i zatezanje zadnjice, planirajte da nećete spavati na ledjima barem 10 dana, kao ni normalno sedeti na zadnjici.

18. Da li su steznici /bandažeri obavezni kao I masaže limfne drenaže? Da, to se PODRAZUMEVA.

Ivan M. Dunavski,
strukovni fizioterapuet & bioenergetičar